lauantai 4. syyskuuta 2010

Omenaista

Tein tällä viikolla ekan satsin omppumehua. Se maistuu ihan syksyiseltä. Tää on hyvä keino kuluttaa omenapuun satoa, kun ei viittis pakastinta hilloon hukuttaa.

Teen omppumenhun lehtimehu reseptillä. Äiti oli kokeillu sitä joku vuosi sitten ja mä ihastuin siihen. Nyt teen sitä joka syksy.

Eli... Tarvitaan puolisangollista pilkottuja omenia. Ei tarvii kuoria. Omenoiden päälle kaadetaan 5 litraa kiehuvan kuumaa vettä. Pieneen vesitilkkaan sekoitetaan 3 teelusikallista sitruunahappoa ja sekoitetaan liuennut happo omenaveteen. Jos haluaa kanelisen vivahteen mehuun, mukaan laitetaan yksi kanelitanko. Annetaan omenoiden lillua seuraavaan päivään sangossa. Siivilöidään omenat pois ja kuumennetaan mehu ja sekoitetaan siihen 200g sokeria.

Omppumehua hörpitään mummolaseista. Nimesin nuo lasit mummolaseiksi, koska niitä oli mun molemmilla mummuilla, ku olin pieni. Tulee ihan mummula mieleen. Mulla niitä on vasta kolome. Yks tuli mun miehen mukana, toinen löyty täältä talosta ja kolomannen löysin joku aika sitten kirpparilta.


Marjojen osalta syksyn sato alakaa olla pakkasessa. Viimeset keiteltiin eilen mehuksi.

Mukavaa lauantaita!
-Sari-

7 kommenttia:

 1. Mehuresepti vaikuttaa mielenkiintoselta, niin mielenkiintoselta, että täytyy kokeilla. Mutta varmaan vasta ens vuonna :D
  Meillä oli noita mummolaseja kotona kun olin laps.
  Mukavaa lauantaita sinnekkin!

  VastaaPoista
 2. Noi pullojen "etiketit" ovat ihanat :D Olen joskus tehnyt puolukkamehua tuollaisella "reseptillä", oli tosi hyvää, raikkaan makuista :) Meillä viimeiset mustatviinimarjat homehtu astiaan, ei onneksi ollut paljoa, piti tehdä hyytelöä. Jotenkin nyt ei marja hommat kulje, hyytelöä on kyllä purkissa meidän tarpeisiin.Pakastimessa on viherherukkaa ja variksenmarjoja, meinaan tehdä niistä hyytelöä kunhan ensin ryhdistäydyn. Onneksi ne ei homehdu :D

  VastaaPoista
 3. Kiitos kokeilemisen arvoisesta mehureseptistä!

  Mummolaseja löytyy meidänkin mummolasta ;)

  VastaaPoista
 4. Miten tuo omppumehu eroaa maultaan tuolla tavalla ja keitetylä tavalla tehtyinä

  VastaaPoista
 5. Mummola musitoja tulee mullekin mieleen noista laseita ja siksi ostinkin niitä nyt markkinoiden aikaan ruksan kirppisteltalta 6kpl a 5 tai 10 cent :)

  VastaaPoista
 6. Blogissani on sinulle jotain :)

  VastaaPoista
 7. Sanna-Mari: Jos omppumehusta tykkää, niin veikkaisin että tuokin uppoo :)

  Tuula: On kans aikeissa kokeilla puolukasta samaa, katotaan ehtiikö tänä vuonna puolukkamettään. Kiitos tunnustuksesta! :)

  Marielisa: Oleppa hyvä! :)

  Ankkis: En osaa sanoo, ku oon aina tehny vaan tuota... Kaneli ainaki tuo siihen mukavan jouluisenki maun...

  Maaka: Voih, semmoselle lasiapajalle ku osuis itekki ja siihen hintaan!

  VastaaPoista