tiistai 6. joulukuuta 2011

Joulukalenterin 6. luukku

Hiekkakynttilät

Joskus teininä innostuin kokeilemaan näiden hiekkakynttilöiden tekoa ja se palautui mieleeni nyt joulukalenteria suunnitellessa. Näihin voi hyvin käyttää kynttilöistä jääneen talin ja vanhat kynttilänpätkät. Itsenäisyyspäivän kunniaksi tein sinisiä kynttilöitä.

Tarvikkeet:
Hiekkaa
vati
vanhoja kynttilänpätkiä
sydänlankaa
pitkiä tikkuja tai neulepuikkoja
kattila talin sulatusta varten

Täytä vati hiekalla. Hiekkalaatikkohiekka on ihan hyvää tähän. Paina hiekkaan haluamasi kokoisia kuoppia esim. lasipurkilla tai pienellä kukkaruukulla.

Mittaa sydänlangasta sopivanpituinen pätkä, jonka toisen pään hautaat hieman hiekkaan ja toisen pään sidot tikkuun tai puikkoon.


Sulata kynttilänpätkät. Huomasin, että seoksen täytyy antaa kuumentua kunnolla, jotta hiekka tarttuu kynttilän pintaan kiinni. Jossain vanhassa lehdessä luki, että sulan steariinin täytyisi olla n. 100 asteista, jotta hiekka kiinnittyy kunnolla. Itse en mittaillut lämpötiloja, mutta huomasin, että kuumempi massa todellakin sitoo hiekan paremmin kynttilän pintaan. Varovainen täytyy kuitenkin olla, ettei seos kuumene liikaa.


Kaada sula seos hiekkaan painettuihin syvennöksiin ja anna jähmettyä rauhassa. Kun tali on kovaa, voi kynttilät kaivaa pois hiekasta.Hyvää itsenäisyyspäivää!

5 kommenttia:

 1. Wau!Ovatpa hienoja!
  Hyvää Itsenäisyyspäivää! <3

  VastaaPoista
 2. Kivoja. Kynttilähommia oon viime vuodet vaan mietiskelly.

  Kiitos samoin :)

  VastaaPoista
 3. Kivat! Mullakin kaapin kätköissä vuosituhannen vaihteessa tehty hiekkakynttilä. Sekä yksi pienen pieneen pyöreään saviruukkuun tekemäni kynttilä. Joskohan olis aika pitää palamaan ;)
  Hyvää Itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 4. Vau! En tiennyt, että kynttilöitä voi tehdä tuolla tavalla. Hienoja. :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos!
  Mimmi: Välilläkäy kyllä niin, ettei millään raaski polttaa jotain kynttilää.. mullakin niitä muutamia on.

  VastaaPoista